Uvod

O bolesti

O udruzi
- HBOT  
- Pogodnosti

Učlanjenje

Recepti

Linkovi

Kontakt
Donirajte:


Stranice sponzorirao:


UPALNE BOLESTI CRIJEVA I HIPERBARIČNA OKSIGENO TERAPIJA (HBOT)

Mr. sc. Dejan Andrić, dr. med.
Poliklinike za baromedicinu OXY Pula, podružnica Zagreb
Mario D. Franolić, dr.med.
Poliklinike za baromedicinu OXY Pula

U najčešće kronične upalne bolesti crijeva spadaju nespecifični ulcerozni kolitis i Crohn-ova bolest. Njihov tijek s brojnim komplikacijama i rizicima, česta otpornost na terapiju lijekovima, te brojni ozbiljni štetni sporedni učinci lijekova frustriraju podjednako pacijente i njihove liječnike. Zabrinjava sve učestalija pojava ovih bolesti, osobito spuštanje dobne granice. Vrlo često ove bolesti znaju bitno umanjiti radne i životne sposobnosti pacijenata.

Uobičajeni rani simptomi su kronični proljevi (u kasnijoj fazi često s obiljem krvi i sluzi u stolici), grčevi u trbuhu, povišena tjelesna temperatura i groznica, gubitak apetita, gubitak na težini. Među mogućim komplikacijama ističu se suženja i obstrukcija crijeva, razvoj fistula (kanala) između različitih dijelova crijeva, crijeva i mokraćnog mjehura, crijeva i kože (osobito oko analnog otvora), nastanak abscesa. Pored toga, česte su i komplikacije na drugim organskim sustavima, primjerice gangrenozna piodermija, upala zglobova i mnoge dr. Jaki psihički stres bitno pogoršava stanje.

Kronična crijevna upala praćena je oštećenjem mikrocirkulacije crijevne sluznice, hipoksijom (nedostatkom kisika), metaboličkim promjenama, porastom aktivnosti patogenih bakterija. Ovo su glavni razlozi za primjenu hiperbarične oksigenoterapije (HBOT) kao značajne pomoćne metode u slučajevima gdje sama uobičajena terapija nije dala zadovoljavajuće učinke.

HBOT je metoda liječenja udisanjem čistog medicinskog (100 %) kisika, na tlaku okoline većem od jednog bara (normalan tlak na razini mora), za što je neophodan specijalni uređaji – barokomore, koje omogućavaju boravak na povećanom tlaku, te time predstavljaju simulatore ronjenja (samo što u njima nema vode).

Kisik, O2, plin čija je kemijska struktura otkrivena u drugoj polovici 18. stoljeća, predstavlja jedan od osnova života na našem planetu. Bez njega ne može funkcionirati niti jedna stanica složenih živih organizama, ne mogu se odvijati biokemijski procesi niti stvoriti neophodna energija za život stanica, organa, cijelog organizma. Nedostatak kisika u tkivima, koji označavamo terminom hipoksija, jedan je od najvažnijih uzroka ili posljedica ogromnog broja bolesti. Samim tim, dovođenjem dovoljne količine kisika u periferna tkiva i stanice osiguravamo njihovo preživljavanje, oporavak i uredno funkcioniranje. Cijelo proteklo stoljeće razvijala se primjena hiperbaričnog kisika za liječenje ili ublažavanje posljedica brojnih bolesti i povreda, a od kraja 50-ih godina hiperbarična medicina je postala nova klinička grana medicine.

Primjena HBOT ne isključuje druge vrste terapija, već se s njima dobro kombinira. Pri tome HBOT povećavajući količinu kisika u krvi (parcijalni tlak) djeluje smrtonosno na anaerobne bakterije u crijevima, smanjuje stupanj upale crijeva zatvarajući ranice, smanjuju se vrijednosti CRP, leukocita i sedimentacije, smanjuje edem crijevnog tkiva, uspostavljaju se normalni pokreti crijevnih vijuga (peristaltika), nestaje boli, popravlja se tjelesna težina i ublažava anemija, broj stolica pada na normalan bez krvi i sluzi. Studije su pokazale da nakon dobro vođene terapije kasnije ne dolazi do potrebe za kirurškim intervencijama (uklanjanje dijelova crijeva), doze lijekova se bitno smanjuju (često nema više potrebe za kortikosteroidima i kemoterapeuticima), njihovi štetni neželjeni učinci se bitno smanjuju.
Protokol liječenja s HBOT znači najmanje 2-3 godine kontinuiranog izlaganja hiperbaričnom kisiku u serijama 1-2 puta godišnje. Nakon toga slijedi dugotrajna terapija održavanja. Time se bitno poboljšava kvaliteta života, te očuva praktično normalna životna i radna sposobnost.

U Republici Hrvatskoj djeluju velike višemjesne barokomore Poliklinike za baromedicinu OXY u Puli i Zagrebu (u KB Dubrava), kao i u Institutu pomorske medicine HRM u Splitu. Pored toga, postoje i male, jednomjesne komore u Puli (Poliklinika OXY), Osijeku i Splitu.

Poliklinika OXY Pula


Poliklinika OXY Zagreb (KB Dubrava)

INFORMACIJE:

Poliklinika za baromedicinu OXY Pula
052/217-877
Podružnica Zagreb (KB Dubrava)
01/290-2300
www.oxy.hr
poliklinika@oxy.hr
poliklinika.zg@oxy.hr

 


 
© Sva prava zadržana. Dizajn, izrada, održavanje i hosting: InfoStudio.hr