O bolesti
ŠTO JE CHRONOVA BOLEST I ULCEROZNI
KOLITIS?
Chronova bolest je kronična upalna bolest crijeva koja
se širi u dublje slojeve crijeva. Najčešće se nalazi u ileumu
(drugi dio tankog crijeva) i prvom dijelu debelog crijeva (cekum),
koji su poznati kao ileocekalno područje. Međutim bolest se
može razviti u bilo kojem dijelu probavnog sustava počevši od
usta pa sve do anusa (izlazni dio debelog crijeva).
Ulcerozni kolitis je također kronična upalna
bolest crijeva, te također ima slične simptome kao i chronova
bolest, ali se i razlikuju barem u karakteristikama. Obje vrste
upalne bolesti crijeva podjednako pogađaju ljude svih dobnih
granica. Kod nekih bolesnika zailježeno je značajno pogoršanje
bolesti u određena godišnja doba, iako to nije pravilo. Neki
bolesnici remisiju održavaju dugo, dok drugi opet imaju česte
i teške ispade bolesti koji čak mogu naručiti i normalno življenje
i obavljanje uobičajenih poslova.
OPIS BOLESTI I SIMPTOMI:
Chronova bolest i ulcerozni kolitis
se nažalost ne može opisati istim simptomima kod svakoga. Naime,
glavni simptomi su: gubitak tjelesne težine i apetita, bljedilo,
tamni podočnjaci, česti umor, svojevrsna potištenost te učestale
stolice ili čak i opstipacija (izostanak redovite stolice),
grčevi i bolovi u donjem dijelu trbuha. Bolest je poprilično
komplicirana i teško se otkriva u ranoj fazi, stoga je vrlo
bitno napraviti pretragu stolice u kojoj se može otkriti i najmanja
naznaka krvi, rendgenski pregled završnog crijeva te jedina
pretraga sa kojom se sa sigurnošću može reći o kojoj se bolesti
radi je kolonoskopija (pregled crijeva sa osvljetljenim instrumentom
koji liječnik uvodi kroz zadnje crijevo). Pretraga kolonoskopija
je poprilično neugodna, ali Vas to ne treba obeshrabriti jer
ipak ćete na taj način znati što Vam konkretno zadaje poteškoće.
Kod chronove bolesti i ulceroznog kolitisa vrlo često se mogu
javiti i bolni podražaji na stolicu, kao i povišena tjelesna
temperatura, iako su crijeva prazna, ali to je opet posljedica
kronične upale.
Postoje i metode koje, nažalost nisu na listi
Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali su se pokazale
u praksi vrlo učinkovite.
Također morate voditi veliku brigu o načinu prehrane, koji za svakog oboljelog nije isti, npr. neki oboljeli mogu jesti grah bez ikakovih problema i izvrsno ga podnose, dok netko drugi mogu imati velike probleme ako pojedu obrok riže.
Najbolji, najefikasniji i najsigurniji način za Vas je da utvrdite koju hranu Vaš organizam najbolje podnosi, a koju ne, jest taj da napravite TEST INTOLERANCIJE NA HRANU.
Test možete napraviti u dosta laboratorija u Republici Hrvatskoj, te ujedno i razgovarati sa nutricionistom koji će Vam detaljno objasniti rezultate i što u kojoj količini smijete jesti, a isto tako i što uopće ne smijeta jesti.
Međutim, TEST INTOLERANCIJE NA HRANU ne možete napraviti na trošak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), već o vlastitom trošku.
Vrijeme je pokazalo da oboljeli koji su se pridržavali uputa
o načinu i vrsti prehrane bilježe znatna smirivanja bolesti.